Diferența dintre o cafea prăjită slab, mediu și puternic



Iubim cafeaua. Și simțim un soi de iubire reciprocă de fiecare dată când o degustăm. Cu toate acestea cât de multe știm despre cafea de fapt? Procesul prin care aceasta ajunge la noi în ceașcă e mai complex decât ne-am fi așteptat. E nevoie de multă răbdare și îndemânare pentru a extrage adevăratul potențial al boabelor. Prăjirea cafelei este pe departe cea mai importantă parte, cea care definește gustul acestei licori magice.

În funcție de gradul de prăjire sunt trei tipuri de cafea prăjită: slabă (light), medium, puternică (dark). Unii specialiști spun că denumirea provine de la culoarea cafelei, care cu cât e mai prăjită, cu atâta e mai închisă la culoare. Așadar, în acest articol am ales să vă descriem aceste tipuri pentru ca tura viitoare când mai comandați cafea să știți despre ce vorbiți.

  • Prăjire Slabă (light roast)
Acest tip este cel care menține intacte toate calitățile cafelei. Boabele de acest tip sunt bronzate, au o culoare brun deschis și sunt lipsite de ulei pe boabe. Acestea au cel mai mare grad de aciditate și sunt cele mai deschise la culoare dintre cele trei tipuri de cafea prăjită.
Caracteristicile boabelor de diferite origini pot fi observate cel mai ușor la acest tip pentru că prăjirea nu este atât de puternică și încă se menține aroma originală. Acest tip este folosit pentru degustări (cupping) mulțumită aromei intacte și nealterate.
Acest tip de cafea prăjită poate fi regăsită sub diverse nume precum: Half City, Light City, New England sau Cinnamon Roast.

  • Prăjire medie (medium roast)
Boabele cu prăjire medie vor avea o culoare maro mult mai închisă decât boabele cu o prăjire slabă. Culoarea va arăta mult mai bogată. Unele dintre uleiurile eliminate de boabe în timpul prăjirii pot fi observate la acest nivel.

Gradul acesta de prăjire, obligă calitățile cafelei să se altereze și să se transforme treptat în arome de boabe prăjite. Se crează astfel un echilibru aromat între aciditate și corp. Cel din urmă fiind dat de intensitatea prăjirii. Cu toate acestea, gustul original încă se mai simte subtil, doar că este combinat cu aroma oferită de corpul cafelei.Acest tip de cafea prăjită poate fi regăsită sub diverse nume precum: City, Breakfast, Regular și American roast.

  • Prăjire puternică (Dark Roasts)
Roasturile puternice sunt de culoare maro închis, uneori aproape negre. Dacă ar avea forma potrvită le-ai putea confunda cu ciocolata. Uleiul caracteristic poate fi observat cu ușurință în acest moment pe boabele de cafea prăjită.

Atunci când degustați o cafea prajita puternic simțiți exclusiv gustul alterat de procesul de prăjire. Nu a mai rămas nicio urmă din aroma originală. Corpul puternic definit al cafelei înlocuiește acum aciditatea aromei originale. Deoarece calitățile originale ale cafelei sunt pierdute acum, este cam dificil să recunoști originile acesteia.

Din punct de vedere istoric, acest tip de cafea este foarte popular pe teritoriul european căpătând nume precum Prăjire de tip continental, italian, francez și spaniol. Boabele prăjite la această intensitate sunt de regulă folosite pentru espresso pentru că pot rezista cu ușurință la contactul cu laptele.

Spre final, vrem să menționăm că nu este un nivel de prăjire potrivit sau recomandat, deoarece este în mare parte o preferință personală, având în vedere faptul că fiecare nivel de prăjirea scoate la suprafață calități diferite în cafea. Cu cât ai o experiență mai vastă în degustat, cu atât știi mai bine ce aromă de cafea prăjită îți încântă gusturile cel mai mult. Spor la prăjit și degustat!

Comments