Cafea Prajita - Elixirul tineretii?



Încă din cele mai vechi timpuri, vorbele spun că a existat un elixir al tinereții, al vieții și al eternității. Cu toate acestea nimeni nu știe ce conține acest elixir. În același timp, o licoare magică a devenit din în ce mai populară în diverse ritualuri, culturi și zone ale lumii. Această licoare s-a dovedit a fi vitală pentru bunăstarea oamenilor. Asemenea unui elixir, ei bine această licoare o știm cu țoții: cafea prăjită. Să fie oare o coincidență? Nu prea cred.

Pregătirea unei cești de cafea este o artă în sine. Imaginați-vă cum japonezii au făcut din consumul ceaiului o artă și de fiecare dată când beți cafea vă veți simți pe alte tărâmuri. Este un proces întreg de la boabe până la prima înghițitură, din care poți face și tu parte - prăjirea cafelei. Cum facem cafea prăjită acasă? Ei bine, nu e chiar atât de greu precum pare. Sunt mai multe metode prin care poți face acest lucru, însă noi acum îți vom descrie una dintre ele. Tot ce ai nevoie sunt boabele verzi, un recipient pe care să îl folosești pentru prăjire, o sită, mănuși termorezistente, o lingură de lemn și un recipient unde poți depozita noua ta cafea prăjită.

Ce e nevoie să știi e că gustul cafelei diferă în funcție de metoda pe care ai ales-o pentru prăjire, timpul alocat și temperatura. În schimb, ce va rămâne tot timpul la fel sunt pașii pe care e nevoie să îi urmezi:

1. Boabele se încălzesc.
2. Boabele se prăjesc.
3. Boabele se răcesc.
4. Boabele devin delicioase.

Bun, îți vom prezenta în acest articol procesul de prăjire și sperăm că vei avea destul curaj încât să te apuci și tu acasă să faci acest lucru.

CAFEA PRĂJITĂ - etape necesare

Temperatura: de la 176C până la 233C este intervalul de temperatură acceptat la nivel general. Acest interval variază în funcție de metoda de prăjire pe care ai ales să o utilizezi.

Amestecarea: Boabele nu se pot prăji dacă sunt lăsate în pace! Amestecarea constantă asigură o distribuție uniformă a căldurii și, prin urmare, o prăjire uniformă.

Prima fisură: După 3 - 5 minute, boabele de cafea vor produce un sunet datorat fisurii. Această fisură indică faptul că boabele sunt ușor prăjite și sunt ideale pentru a fi folosite la pregătirea unei cafele albe. Acesta este timpul minim necesar pentru a obține cafea prajita. Continuați prăjirea și amestecarea pentru boabe mai întunecate și o aromă mai intensă.

A doua fisură: După câteva minute se aude o altă fisura. Această fisură indică o prăjire medie. Dacă mai lași boabele încă câteva minute se vor arde și nu le vei mai putea folosi. Experimentează cu intervalul de timp pentru a găsi aroma preferată. De obicei,
e indicat să aștepți aproximativ 30 de secunde după ce ai auzit cea de a doua fisură.

Răcirea: Folosește două strecurători pentru a amesteca și răci mai repede boabele. Transferă boabele într-o strecurătoare și folosește-o pe cea de a doua drept capac și începe să le scuturi.

Îndepărtarea resturilor: Boabele de cafea după ce vor fi prăjite vor elimina un strat din coajă. Pentru a nu face prea multă mizerie elimină resturile în chiuvetă.

Noua ta cafea prajita e gata. Las-o să respire timp de 12 ore înainte să o macini pentru a se răci de tot și pentru a obține o aromă potrivită. După aceea poți să o macini și să o depozitezi în recipiente izolate în care să nu intre aerul pentru că acest lucru va grăbi procesul de oxidare și prospețimea cafelei tale va avea de suferit.

Mulțumim că ai ales să citești articolul nostru! Acum du-te și savurează noua ta cafea prajita macinată alături de cei mai buni prieteni și asigură-te că le spui că e prăjită și măcinată de tine.

Comments