De unde și-au căpătat numele toate tipurile de cafea prăjită?



Sunt atât de multe denumiri pentru diversele rețete de cafea prăjită câte ciuperci după ploaie. Minți dacă nu recunoști cât de confuz ești de fiecare dată la cafenea când comanzi un espresso, iar barista te întreabă 'Doppio sau ristretto'. Și acesta este un singur exemplu. Care e diferența dintre un Latte și un Latte Macchiato? Ei bine ne-am gândit să te ajutăm puțin cu denumirile și am găsit un infographic foarte drăguț realizat de cei de la Espresso Works. După ce ai terminat de citit articolul cu siguranță nu vei mai avea niciun dubiu. Și vrei să știi, care e vestea bună? Poți să te întorci la el din nou când vrei și de câte ori vrei.

Denumirile vin din limba italiană, desigur. Am pregătit 11 rețete în articolul de față, sper să regăsești și rețeta ta preferată aici. O dată ce cunoști secretul din spatele rețetelor, altfel poți să te bucuri de cafeaua preferată.

Să începem cu începutul: ingredientele necesare - espresso, lapte și spumă de lapte. Dar stai ce înseamnă espresso? Acest nume a fost folosit cu mult înainte să apară aparatele de făcut cafea, mai exact prin 1880. Înseamnă cafea făcută expre pentru cine cere.

Toate rețele sunt bazate pe aceste trei ingrediente, singura diferență dintre ele fiind fie proporția dintre cele 3, fie adăugarea unor ingrediente unice (ciocolată, apă sau alte arome). Avem după cum urmează:

  • Doppio
Un shot dublu de expresso, folosit cel mai des în competiții pentru a determina cafeaua cea mai calitativa. Numele provine din italiană și înseamnă, ad literam, a dubla. Se servește într-o ceașcă de espresso.

  • Ristretto
Un shot de espresso realizat cu aceeași cantitate de cafea prajita, dar cu jumătate de cantitate de apă comparativ cu espresso standard. Rezultatul final este mult mai puternic, intens și închis la culoare. Ristretto, în italiană, înseamnă 'limitat, restrâns'. Se servește într-o ceașcă de espresso.

  • Macchiato
Un shot de espresso cu puțină spumă de lapte deasupra. Doritorii au opțiunea de a adăuga o aromă pe lângă lapte. În italiană Macchiato înseamnă 'pătat, marcat' ceea ce ne duce cu gândul că are ceva special față de restul rețetelor de cafea prăjită. Se servește în ceașcă standard.

  • Americano
Un shot de espresso pregătit deasupra apei fierbiți și înmulțit cu apă fierbinte. Numele acestei rețete de cafea prăjită provine de la obiceiul americanilor din timpul celui De-al Doilea Război Mondial de a înmulți cafeaua cu apă pentru a-i mai dilua gustul. Se servește în ceașcă standard.

  • Piccolo Latte
Un shot dublu de espresso cu lapte spumat și spumă de lapte. Poveștile spun că acest trend a pornit în Sydney și se folosește de barista pentru a testa gustul cafelei în combinație cu laptele având o aromă foarte intensă. Piccolo înseamnă mic în italiană.

  • Caffee Latte
Rețeta după care e preparată această cafea prăjită este  cât se poate de simplă: un shot de espresso, lapte spumant și spumă de lapte. Dacă comanzi în Italia un caffee latte ți se aduce, de regulă, și un pahar de lapte rece sau cald în funcție de preferință. E o variantă mai dulce a unui espresso standard. Latte înseamnă lapte în italiană, dacă nu e evident. Cel mai des este folosită versiunea prescurtată: latte. Se servește în ceașcă standard sau pahar dacă este cu gheață.

  • Cappucino
Pregătit după aceiași rețetă după care e preparat și caffee latte. Dacă dorești poți să îți presari pudră de ciocolată sau scorțișoară deasupra pentru o aromă mai specială. Cappucino vine de la latinescul caputium ce înseamnă 'glugă'. Cappucino e diminutivul adaptat al acestui cuvânt. E ceva care acoperă altceva.

  • Flat white
Australia și Noua Zeelandă au o permanentă dispută legată de cine a venit cu ideea pentru numele acestei rețete de cafea prăjită. Flat white se prepară la fel ca un cappucino, doar că fără spuma de lapte și ciocolată.

  • Mocha
O combinație cât se poate de delicioasă deoarece combină două dintre cele mai iubite ingrediente: cafea și ciocolată. Rețeta ne sugerează să folosim ciocolată caldă, un shot de espresso, lapte spumat și spumă de lapte. La origini, cuvântul mocha nu are nimic de-a face cu cafeaua. Termenul a apărut în 1773 și a fost luat după numele unui port din Yemen de unde a fost importată cafeaua, Al Mokha.

  • Affrogato
O opțiune potrivită pentru o vară călduroasă deoarece conține unul sau două shoturi de espresso și o cupă de înghețată. Affrogato înseamnă 'înecat', la fel ca porția de înghețată.

Sperăm că totul este mai clar pentru tine acum și că următoarea tură când vei merge la cafenea vei știi cu siguranță ce vrei să comanzi, mirosul de cafea prăjită te va inspira.

Comments