Diferența dintre tipul de boabe de cafea prăjită măcinată Arabica și Robusta



Sunt diferite gusturi de cafea și diferite zone de cultivare și diferite experiențe pe care poți să le ai cu boabele de cafea prăjită măcinată. Originile cafelei se trasează până la genus Coffea. În acest genus au fost descoperite în jur de 500 de genera diferite și 6.000 de specii de copaci tropicali și arbuști. Dintre aceștia, specialiști estimează că există între 25 și 100 de specii de arbori de cafea. În industria de cafea comercială, există două specii importante de cafea - Arabica și Robusta.

În articolul de azi vrem să vă povestim despre diferențele dintre boabele de cafea prajita macinata Arabica (Coffea Arabica) și Robusta (Coffea canephora).

  • ARABICA
Coffea Arabica este originară din Etiopia. Cu toate acestea America de Sud este cel mai mare exportator de cafea (Brazilia și Columbia ocupând primele două locuri) Acești arbori produc aproximativ 70% din producția mondială de cafea. Boabele sunt de regulă mai plate și mai alungite decât cele găsite la tipul Robusta, de asemenea au un nivel de cofeină mai scăzut. Pe piața mondială, cafeaua Arabica se vine cel mai bine. Cu cât altitudinea de cultivare a boabelor este mai mare cu atât aroma este mai delicioasă. Cea mai optimă altitudine se află în apropierea liniei ecuatorului (610 - 1830 m).
Temperaturile e nevoie să rămână joase, în mod ideal între 15 și 23 de grade Celsius, cu aproximativ 60 de centimetri de precipitații pe an, temperaturi prea joase spre îngheț puternic poate să ucidă recolta. Cultivarea acestui tip de boabe de cafea e destul de costisitoare deoarece terenul ideal abrupt și accesul este dificil. De asemenea, deoarece arborii de Arabica sunt mai predispuși la îmbolnăvire decât cei de Robusta, necesită îngrijire și atenție suplimentară. Acest tip de cafea prăjită măcinată este o cafea fină, ușoară și aromată.

  • ROBUSTA
Cele mai multe recolte de boabe Robusta sunt cultivate din Africa Centrală și de Vest, părți din Asia de Sud-Est, inclusiv Indonezia și Vietnam, dar și în America de Sud în Brazilia. Boabele de Robusta nu sunt foarte populare, dar cererea e în continuă crește și reprezintă aproximativ 30% din piața mondială. Robusta este folosită în principal în amestecuri cu Arabica sau pentru cafea instant. Boabele de Robusta tind să fie puțin mai rotunde și mai mici decât cele de Arabica.
Arborele Robusta este mai puternic și mai rezistent la boli și paraziți, ceea ce face ca procesul de cultivare să fie mai ușor și mai ieftin. De asemenea, are avantajul de a putea suporta un climat mai cald, preferând temperaturi constante între 23 și 30 de grade Celsius, ceea ce îi permite să crească la altitudini mult mai joase decât Arabica. Este nevoie de aproximativ 60 de centimetri de precipitații pe an, și nu poate rezista înghețului. În comparație cu Arabica, boabele de cafea prajita măcinată Robusta au un gust diferit și are aproximativ cu 50-60% mai multă cafeină.

Cafeaua e de un milion de ori mai bună când e băută în cunoștință de cauză. Spor la degustat!

Sursa articol : Cortina Cafe - Distribuitor cafea

Comments