O scurtă prezentare a soiurilor de cafea din America Latina



Cu toate că America Latină a intrat ultima în afacerea de producție de cafea, țările din America de Sud produc acum cea mai mare cantitate de cafea consumată în întreaga lume. Originile cafelei sunt istorie, dar nebunia a început să se răspândească din Africa și Arabia în Europa, Orientul Îndepărtat și eventual în America Latină. Necesitatea unor condiții climatice specializate pentru a crește bine și pentru a produce cele mai aromate boabe de cafea prajita macinata, acestea adoptă caracteristicile solului, altitudinii și climatului zonei în care se află.

Tipuri de boabe de cafea: Arabica și Robusta.

Boabele Arabica cresc cel mai bine într-un climat cald si umed, între 1212-1818 m și produc boabele cele mai aromate din întreaga lume.

Boabele Robusta sunt mai "robuste", mai rezistente la schimbări climatice și cresc cel mai bine la la altitudini începând cu nivelul mării până la 757 m înălțime. Aceste boabe sunt cultivate predominant în Africa de Vest și în Asia de Sud-Est și sunt în general utilizate pentru cafea instant. Există și varietăți, bineînțeles, în funcție de tipul de cafea prăjită măcinată.

Columbia și Brazilia sunt cele mai mari exportatoare de cafea din lume. Venezuela, Ecuador și Peru produc culturi cu mult mai mici și de regulă sunt consumate locale, cu toate acestea, cafeaua peruviană este exportată din ce în ce mai mult.

  • Brazilia
Într-un an bogat, Brazilia produce aproximativ o 1/3 din cafeaua din lume, atât Arabica cât și Robusta. Cea mai mare parte a cafelei din Brazilia este cafea standard pe care o bei în fiecare zi, cu excepția unui soi de cafea din São Paulo, unde a fost introdusă pentru prima dată cafeaua în Brazilia.

Cel mai cunoscut soi este Santos, numele provenindu-i de la portul cu același nume; este considerată cea mai bună cafea și provine din boabe de cafea locale. 

Sunt două tipuri de Santos: 
  1. Bourbon Santos - cea mai înaltă calitate, recoltate în al patrulea an de creștere. 
  2. Flat Santos, o calitate nu la fel de înaltă, recoltată după al patrulea an.

  • Columbia
Columbia este cunoscută pentru cafeaua cu corp plin, aromată, reprezentând aproximativ 12% din consumul mondial. Calitățile boabelor de cafea variază în funcție de locurile în care sunt cultivate.

Cordillera centrală din jurul orașului Medellin, Armenia și Manizales este cunoscută sub acronimul MAM în lumea cafelei. Dintre acestea Medellin produce o cafea cu un corp greu, o aromă bogată și aciditate fină și echilibrată.

Bogota și Bucaramanga, în cordillera de est, produc una dintre cele mai bune cafele din Columbia având un corp greu, aciditate scăzută și aromă bogată. Cea mai înaltă calitate a boabelor de cafea prajita macinata este supranumită supremo. Când este amestecată cu boabe de calitate imediat superioară e supranumită excelso. Mulțumită succesului campaniei Federației Naționale a Producătorilor de Cafea din Columbia, avândul în rolul principal pe un personaj fictiv numit Juan Valdez, cafeaua columbiană a ajuns să fie cunoscută în întreaga lume.

  • Venezuela
Producând aproximativ 1% din cafeaua din lume, cea mai mare parte fiind consumată local, Venezuela a fost la un moment dat în competiție cu Columbia în ceea ce privește producția de cafea. Eforturile recente de revenire și extindere a industriei se concentrează asupra boabelor produse în următoarele zone:

-În partea de vest a țării, o zonă foarte apropiată de Columbia, Cucuta, Merida, Trujillo și Tachira. Acestea sunt expediate prin Maracaibo și, prin urmare, cunoscute sub același nume. Café Imperial este un exemplu de astfel de cafea.
-Cafeaua din munții de coastă e expediată prin La Guaira și e cunoscută sub numele de Caracas.
-Merida, Cucuta și Tachira sunt cele mai cunoscute.
Cea mai înaltă calitate de cafea prăjită măcinată, indiferent unde se produce, se numește lavado fino.

  • Peru
Și-a construit o nișă personală pe piața de cafea ecologică cultivată în râul Apurimac și în altă parte, Peru produce, de asemenea, cafea ușoară, aromată în văile Chanchamayo și Urubamba.

Ecuador
Cea mai mare parte a producției esențiale de cafea din Ecuador este consumată local și este, de regulă, subțire cu corp cu o aciditate ascuțită. Cu toate acestea, se depun eforturi crescânde de comercializare a cafelei în străinătate.

Așa că data viitoare când te bucuri de o ceașcă de cafea prăjită măcinată, s-ar putea să simți gustul Columbiei, Braziliei sau cine știe?

Sursa articol : Cortina Cafe - Producator de cafea

Comments