4 lucruri pe care să le știi când mergi la cafenea data viitoare



Ți s-a întâmplat vreodată să ajungi într-o cafenea și barista să te roage să alegi între două opțiuni sau mai multe și tu să nu știi ce vrea de la tine? Nouă cu siguranță ni s-a întâmplat. Adică ce poate fi atât de special și complicat la cafea, nu? Ei bine, tot procesul prin care trece cafeaua înainte să iei tu prima înghițitură este cât se poate de complex: de la plantarea, recoltarea, procesarea, uscarea și sortarea boabelor, la export, degustare, prăjire, măcinare și preparare. 

Am pregătit un articol în care îți vom răspunde la câteva întrebări care te bagă în ceață când intri într-o cafenea și simți mirosul proaspăt de cafea prajita boabe.

ESPRESSO vs DRIP (la filtru)
Acestea sunt două modalități de preparare a cafelei. Espresso este cea mai populară metodă. Se realizează prin extragerea cafelei sub presiune, astfel creându-se o cantitate mică și concentrată de cafea cu cremă. Această metodă este cea mai rapidă,  cu o scurgere între 22 și 30 de secunde. Se folosesc în general aparate profesionale pentru această metodă. Cafeaua pregătită fa filtru are o durată de extracție mai lungă, care durează de obicei aproximativ 3-5 minute. Acest metodă produce o cantitate mai mare de cafea, deci nu atât de concentrată. Pentru un espresso delicios se folosește 1 lingură de cafea la fiecare 140 ml de apă. Dacă alegi cafea preparată la filtru, procesul implică turnarea apei fierbinți peste conținutul de cafea prăjită măcinată, aceasta trece printr-un filtru și apoi se scurge într-un vas din care este servit.

  • ARABICA vs ROBUSTA
Cafeaua își trasează originea într-un gen de plante cunoscute sub numele de Coffea. Până acum au fost descoperite peste 500 de genuri diferite și 6.000 de specii de copaci tropicali și arbuști. Experții estimează că există între 25 și 100 de specii unice de plante de cafea. În industria de cafea comercială, există două specii importante de cafea - Arabica și Robusta.

  1. Arabica - cultivată în proporție de 70%, cu toate acestea, este mai greu să crească datorită faptului că trebuie cultivată la anumite temperaturi, altitudini și cerințe de umiditate. Boabele de cafea prăjită Arabica sunt deseori de dimensiuni mai mici decât cele de Robusta și vor avea o aromă mult mai florală și fructuoasă, iar boabele sunt mai strălucitoare decât Robusta.
  2. Robusta - cultivată în proporție de 30%, este o plantă mai dură care nu e atât de pretențioasă când vine vorba de condiții, Robusta produce fructele mult mai repede. Boabele de Robusta produc, de obicei, o cafea mai acidă, puternică, degresantă și va fi adesea amestecată cu Arabica pentru a produce un gust echilibrat.

  • CAFEA CU GHEAȚĂ vs CAFEA la RECE
Cafeaua pregătită la rece este o metodă de preparare a cafelei care nu utilizează căldură. Această metodă de preparare a acestui tip de cafea prăjită măcinată implică înmuierea cafelei în apă rece timp de aproximativ 12 ore, apoi lăsarea amestecului să treacă printr-un filtru pentru a separa apa și cafeaua. Aceasta produce o cafea delicioasă, cu foarte puțină aciditate și o bază excelentă pentru băuturile reci de cafea.

Cafeaua cu gheață este un tip de băutură, spre deosebire de cafeaua la rece care metodă de preparare a acestui tip de cafea prajita macinată. Se poate folosi cafea rece pentru această rețetă, dar de cele mai multe ori se folosește sirop de cafea sau un espresso combinat cu lapte și înghețată.

  • ESPRESSO vs RISTRETTO
Espresso & Ristretto sunt ambele metode de utilizare a aparatului de espresso și se prepară prin extragerea cafelei sub presiune. Diferența dintre acestea este cantitatea de lichid produsă în timp de 22-30 secunde și diferențele de aromă rezultate. Se folosește cafea prăjită măcinată în cantități diferite, un espresso având 60 ml, iar un ristretto 30 ml.

Dacă pentru tine cafea e mai mult decât un mod de a te trezi dimineața, cu siguranță informațiile acestea au fost ca o briză de aer curat. Spor la ales rețeta favorită de cafea prăjită măcinată și amintește-ți mereu să tratezi ritualul cafelei cu dragoste! Te invităm și citești și restul articolelor noastre în care vorbim pe tema cafelei.

Sursa : Cortina Cafe - Distribuitor de cafea

Comments