Cafea alba: ce e, de unde e și ce facem cu ea?



Noi tot timpul am știut că există un singur tip de cafea prăjită măcinată: neagră sau crem dacă e și lapte în ea. Și cam atât. Ei bine, în ultima vreme au mai apărut două tipuri: cafea verde și cafea albă. Ambele foarte în vogă în ultima vreme în ceea ce privește inovația și diversitatea. Cafeaua albă e cea mai recentă tendință, dar are de fapt o istorie destul de îndelungată originară din Orientul Mijlociu.

Pentru început, a nu se confunda cu Flat White, care nu este altceva decât cafea cu lapte. Acest tip de cafea și-a primit denumirea mulțumită intensității cu care sunt prăijite boabele. O prăjire atât de ușoară încât boabele nu adoptă culoarea de cafea prajita trădițional. Boabele sunt prăjite la circa 162 C, spre deosebire de temperaturile între 232 C și 248 C folosite pentru prăjirea standard. Ca urmare, acestea sunt extrem de greu de măcinat și e nevoie să fie folosite mașini de șlefuit specializate. Odată preparată, ceașca de cafea prăjită măcinată rezultată este de culoare bej palid.

În Yemen, unde a apărut pentru prima dată acest tip de băutură, e servită în mod tradițional alături de un amestec de condimente cunoscut sub numele de hawaji; o practică încă comună în multe cafenele de astăzi. Hawaji este cel mai adesea format din chimen, piper negru, turmeric și cardamom, dar există și numeroase alte variante. Acest amestec, în combinație cu gustul boabelor de cafea prăjită măcinată, face să fie atât de delicioasă cafeaua albă.

  • Okay, okay. Și ce gust are?
Gustul unei cafele albe este cel mai adesea descris ca fiind asemănător cu cel de nucă, având o aciditate pronunțată și o amărăciune foarte scăzută. Aceste caracteristici sunt derivate în urma timpului minim de prăjire. Zahărurile naturale ale boabelor nu sunt caramelizate, astfel încât nu există nicio amărăciune în gustul cafelei, iar acizii organici prezenți în boabe nu se evaporă, producând o aromă puternic acidă. În mod tipic, boabele prăjite slab sunt folosite pentru a evidenția caracteristicile subtile ale fiecărei boabe de origine unică. Alegerea boabei va avea un impact semnificativ asupra produsului final, iar această metodă de prăjire este o modalitate excelentă de a experimenta cu nuanțele boabelor din diferite regiuni.

  • Are mai multă cofeină?
Mulți specialiști susțin că acest tip de cafea prăjită măcinată are mult mai multă cofeină decât cafeaua neagră. În timp ce conținutul de cofeină scade o dată cu timpul de coacere, există puțin sprijin științific care să dovedească acest lucru. Unele cafenele susțin că boabele de cafea albe sunt cu 50-70% mai bogate în cofeină - cu toate acestea cifra cea mai apropiată de adevăr este probabil undeva în jur de 5%.

Dacă ești în căutarea unei băuturi bogate în cafeină, îți recomandăm să căutați mai degrabă un tip de boabă mai special decât o modalitate de prăjire.

  • Este mai sănătoasă decât cafeaua neagră?
Cafeaua albă este comercializată ca fiind un elixir de sănătate, datorită temperaturii scăzute de prăjire. Specialiștii susțin că prăjirea ușoară duce la formarea unei cantități mai mari de acid clorogenic, o moleculă antioxidantă care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și reduce inflamația. Acest lucru este cu siguranță adevărat, dar nu e nevoie să renunți la tipul tău preferat de cafea prăjită măcinată doar din acest considerent.

  • Cum o bem?

În mod ironic, această băutură albă este cel mai adesea consumată "neagră", adică fără lapte sau spumă de lapte. Mulți cunoscători sugerează adăugarea laptelui de migdale, care se asortează foarte bine gustului boabelor.

Cu toate acestea, fii atent la corpul tău. Dacă ești predispus la arsuri la stomac sau acid, adăugarea lactatelor poate fi o opțiune bună pentru a tempera aciditatea ridicată care rezultă din prăjirea ușoară.

Desigur, ca orice cafea prajita macinata, cum o consumi, este în mare măsură o decizie personală. Poftă bună!

Sursa articol : Cortina Cafe - Producator si distribuitor de cafea

Comments