Călătoria cafelei: partea I



Călătoria cafelei este foarte complexă și palpitantă - de la sâmânță până la elixirul pe care îl consumăm cu atâta dragoste în fiecare dimineață. 

Înainte de a deveni cafea prăjită măcinată, o boabă de cafea e o sămânță. Când este uscată, prăjită și măcinată, este folosită pentru prepararea cafelei. Dacă semințele nu sunt prelucrate, pot fi plantate și ulterior crescând într-un arbore de cafea.

1. Plantarea

Semințele de cafea prajita macinata sunt de regula plantate în loturi mari în pepiniere umbrite. Acestea vor fi udate frecvent și umbrite de lumina soarelui, până când acestea sunt suficient de zdravene pentru a fi plantate permanent. Plantarea are loc adesea în timpul sezonului umed, astfel încât solul să rămână umed în timp ce rădăcinile devin ferme.

2. Recoltarea cireșelor de cafea

În funcție de soi, cireșele de cafea de pe arbore vor da roade în aproximativ 3-4 ani pentru cei noi. Fructele, numite cireșe de cafea, se transformă într-un roșu strălucitor, intens, când sunt coapte și gata să fie recoltate. Există de obicei o recoltă majoră pe an. În țări precum Columbia, unde există două recolte pe an, există o recoltă principală și secundară.

În majoritatea țărilor, recolta este culeasă manual printr-un proces intensiv și dificil, deși în locuri precum Brazilia, unde terenul este relativ plat și imens, procesul a fost mecanizat. Fie că este manual sau prin mașină, cafeaua este recoltată în două moduri:
  • Culegere neselectiva: Toate cireșele, indiferent dacă sunt sau nu coapte, sunt culese împreună, fie cu ajutorul mașinilor, fie de mână.
  • Culegere selectiva: Se recoltează numai cireșele coapte și se culeg individual cu mâna. Culegătorii se rotesc între copaci la fiecare opt - zece zile, alegând numai cireșele care se află la vârf de maturitate. Deoarece acest fel de recoltă este intensivă și mai costisitoare, este folosită în principal pentru recoltarea boabelor de cafea arabica de cea mai inalta calitate.
Un bun culegător strânge în medie aproximativ 100 - 200 de kilograme de cireșe de cafea pe zi, care va produce 20 - 40 de kilograme de boabe de cafea. Eforturile zilnice ale fiecărui lucrător sunt cântărite cu grijă și fiecare culegător este plătit pe baza meritelor sale. Recolta zilei este apoi transportată la uzina de procesare.

3. Prelucrarea cireșelor de cafea

După ce cafeaua a fost preluată, procesarea trebuie să înceapă cât mai repede posibil pentru a preveni deteriorarea cireșelor În funcție de locație și de resursele locale, cafeaua este procesată în două moduri:
  • Metoda uscată: Este vechea metodă de procesare a cafelei și este încă utilizată în multe țări în care resursele de apă sunt limitate. Cireșele proaspete sunt pur și simplu răspândite pe suprafețe uriașe pentru a se usca la soare. Pentru a preveni deteriorarea cireșelor, ele sunt întoarse pe tot parcursul zilei, apoi acoperite pe timp de noapte sau în timpul ploii. În funcție de vreme, acest proces poate continua timp de câteva săptămâni pentru fiecare lot de cafea prăjită măcinată până când conținutul de umiditate al cireșelor scade la 11%.
  • Metoda umedă: Este o metodă prin care se îndepărtează pulpa de pe cireșul de cafea după recoltare, astfel că boabele se usucă numai cu fibra vegetala rămasă. În primul rând, boabele proaspăt recoltate sunt trecute printr-o mașină de pulverizare pentru a separa pielea și boabelor. După separare, boabele sunt transportate în rezervoare mari de fermentare cu apă. În funcție de combinația de factori - cum ar fi starea, clima și altitudinea boabelor - acestea vor rămâne în aceste rezervoare pentru o perioadă între 12 - 48 de ore pentru a elimina stratul subțire de mucilagiu (numit parenchim) care este încă atașat de fibra vegetală.
Când fermentația este completă, boaba de cafea se simte îngroșată la atingere. Boabele sunt clătite prin trecerea prin canale suplimentare de apă, iar apoi sunt gata pentru uscare.

4. Uscarea boabelor de cafea

Dacă boabele de cafea au fost prelucrate prin metoda umedă, trebuie să fie uscate acum la aproximativ 11% umiditate pentru a le pregăti corespunzător pentru depozitare. Aceste boabe pot fi uscate la soare prin împrăștierea lor pe mese sau podele de uscare, unde sunt întoarse în mod regulat sau pot fi uscate în mașină speciale. Boabele uscate sunt cunoscute sub numele de cafea prajita boabe pergamino și sunt depozitate în saci de iută sau de sisal până când sunt pregătite pentru export.

Sursa articol: Cortina Cafe - Producator si distribuitor de cafea

Comments