Cafea deluxe - Blue Mountain, Jamaica



Jamaica este cunoscută pentru multe lucruri, plaje nisipoase, muzică reggae, Bob Marley, cafea prajita macinata și multe altele. Interesul ridicat pentru acest tip de cafea din Jamaica, Blue Mountain în rândul băutorilor avizi de cafea a determinat creșterea prețului să până la 130 și 200 de lei. Despre ce este vorba? Ce face această cafea atât de iubită?

După cum îi spune și numele, cafeaua Blue Mountain este cultivată în regiunea Blue Mountain din Jamaica, situată între Sudul capitalei Kingston și Nordul Portului Maria. Ridicându-se la o înălțime de 2286 m, Blue Mountain e cel mai înalt punct din Caraibe. Zona este caracterizată de vreme rece, umedă și de teren închis la culoare, bogat și cu un drenaj bun, condiții ideale pentru cultivarea cafelei. Deși cafeaua nu este originară din Jamaica, este exportul principal al insulei.

Nu orice cafea prajita macinata se poate numi Jamaican Blue Mountain. Consiliul de Industrie a Cafelei din Jamaica e nevoie să certifice fiecare sac de cafea pentru a se asigura că numai boabele de cea mai bună calitate poartă marca de prestigiu. Comitetul recunoaște numai boabele cultivate în anumite zone din Jamaica: Sf. Andrei, Sf. Thomas, Portland și Sf. Maria.

Consiliul de Industrie a Cafelei a venit cu un regulament care conține legi ce stabilesc un sistem de categorizare a cafelei în trei clase de Blue Mountain bazat pe sită 'screen' sau mărimea boabelor. Termenul se referă la sitele de diferite dimensiuni utilizate pentru sortarea boabelor în funcție de mărimea lor. Teoria din spatele acestei practici este că boabele cultivate la altitudini mai mari sunt și ele mai mari ca dimensiuni și fac cafea cu mai multă aromă decât cele cultivate la altitudini mai joase.

Standardul riguros de calitate pentru Jamaican Blue Mountain exclude boabele care probabil ar fi considerată bune pentru alte tipuri de cafea prăjită măcinată. Procesul de trecere prin sită ajută, de asemenea, la eliminarea maragogypei (boabe elefant). O tulpină mutantă despre care se crede că are originea în Brazilia, boabele elefant sunt foarte mari, verzi, poroase și par să absoarbă aroma solului în care au crescut. Juriul este încă în discuții, dar sunt considerate inutile pentru producția jamaicană Blue Mountain.

Cel puțin 96% din fasolea utilizată e nevoie să fie de aceeași mărime și nuanță albastru-verde. Nu mai mult de 2% se poate îndepărta de acel standard. Boabele negre de cafea sau orice produs străin în orice fel, e considerat defect și nu se încadrează în regula de două procente. Nu există compromisuri când promiți calitate și produse de elită. De aceea regulile sunt foarte stricte, fapt ce motivează și prețul.

Zona geografică care cultivă cafea boabe Blue Mountain este relativ mică și nu poate produce prea multă cafea. Cantitatea limitată, calitatea nemaipomenită care rezultă din cultivarea acerbă, aroma îndrăgită și numele renumit al muntelui Jamaican au contribuit, fără îndoială, la reputația sa ca fiind unul dintre cele mai căutate cafele din lume. Atâta timp cât consumatorii de cafea prăjită măcinată vor continua să o solicite, prețul s-ar putea să crească și mai mult. Cafeaua poate fi și un lux dacă e nevoie.


Comments