De ce e sănătoasă cafeaua?



Cafeaua HORECA și cafeaua VENDING, la fel ca ciocolata, nu prea se bucură de publicitate bună. Într-adevăr acestea pot avea efecte negative când sunt consumate în exces, dar de asemenea, au efecte destul de benefice. Până la urmă dușmanul e excesul, nu alimentul consumat.

Nu contestăm faptul că unii oameni sunt mai sensibili la efectele cofeinei sau ciocolatei. De exemplu, excesul de cofeină poate crea anxietate, greață (mai ales dacă e consumată pe stomacul gol), o creștere a frecvenței cardiace și chiar depresie la unii oameni. Iar ciocolata nu este cu siguranță ceva care ar trebui să constituie baza unei diete. Dacă te lupți cu dependența de zahăr sau dacă dorești să pierzi în greutate, există mai multe alimente complete din punct de vedere nutrițional care sunt disponibile.

Oamenii de știință au descoperit câteva lucruri interesante despre soiurile de cafea HORECA și cafea VENDING. De exemplu, cafeina blochează efectele neurotransmițătorului din creier (adenozină) care altfel ne face să ne simțim obosiți. De aceea funcționează atât de bine să ne ajute să ne menținem treji. De asemenea, încurajează eliberarea unei alte substanțe chimice din creier, dopamină (precum și adrenalină). Dopamina contribuie la un sentiment de bunăstare.

În urma a două studii, unul dintre acestea pe bază de populație (care nu sunt foarte specificie sau riguros definite ca alte tipuri de studii, dar cu toate acestea sunt indicatori valoroși) au constatat că consumul de cafea HORECA și cafea VENDING a avut un efect protector pentru cei cu risc ridicat de dezvoltare a bolilor de ficat. Problemele participanților la studiu care au crescut riscul bolilor la ficat includ alcoolismul, hepatita B sau C, obezitatea sau alte complicații.

Rezultatele au aratat ca persoanele care au baut mai mult de 2 cani de cafea HORECA și cafea VENDING pe zi prezintă riscuri cu 44% mai mici de a dezvolta leziuni hepatice reale, comparativ cu cei care nu beau cafea. Acesta nu a fost un studiu clinic și motivul pentru care cafeaua și ceaiul au avut un astfel de efect nu sunt cunoscute. Cafeaua și ceaiul conțin o gamă de substanțe chimice din plante (fitonutrienți) care ar putea fi responsabile pentru acest lucru. Un studiu norvegian din 2005 a constatat, de asemenea, ca exista beneficii similare pentru cafea în ceea ce privește boala hepatică. Acest studiu a constatat că consumul de 3 cani de cafea pe zi ar putea reduce riscul de deces din cauza cirozei hepatice.

Chiar dacă nu sunteți în pericol de boli hepatice, cofeina încă mai are unele avantaje. Cercetările recente din Austria au arătat că consumul de cafea HORECA și cafea VENDING poate îmbunătăți, de fapt, memoria pe termen scurt. Cercetatorii au descoperit ca exista o crestere a activitatii creierului (măsurata prin rezonanță magnetică funcțională) în părți ale creierului care au fost asociate cu memoria și atenția. Aceste părți ale creierului au fost lobul frontal și cingulumul anterior. Acesta a fost un studiu placebo, ceea ce înseamnă că anumitor persoane nu li s-a administrat cofeină. Un alt studiu anterior (2004) a constatat că cafeina susține memoria pe termen scurt, dar numai atunci când se referea la un subiect la care oamenii deja se gândeau.

Totuși, totul are și un revers. Adenozina, blocată de cafea, este și calmantă. Acesta ar putea fi motivul pentru care poate provoca anxietate în cazul unor persoane. La urma urmei, echilibrul chimic al creierului nostru este unic. Și când suntem dependenți de stimulente precum soiurile de cafea HORECA și cafea VENDING, pierdem sensibilitatea față de stimulentele noastre naturale (dopamina și adrenalina).

Sursa : cortinacafe.com - producator si distribuitor de cafea

Comments